måndag 14 april 2014

Påsktårtan med maräng och choklad

Marängbottnar:
  • 6 äggvitor (från medelstora ägg)
  • 3 1/2 dl strösocker (300 g)
  • 3 msk kakaopulver
  • 1 tsk vitvinsvinäger (det går bra med rödvinsvinäger också)
Sätt ugnen på ca 140°. Lägg bakplåtspapper på 1 eller 2 plåtar. Rita eventuellt upp tre jämnstora cirklar ca 20 cm stora. Det är bra om alla tre får plats på en plåt så du kan grädda dem samtidigt. Har du varmluftsugn går det bra med två plåtar samtidigt i ugnen – sänk då ugnsvärmen till ca 125°.
Lägg äggvitorna i en torr och helt fettfri skål, gärna rundbottnad. Vispa äggvitorna på ganska låg hastighet 2-3 minuter. Öka hastigheten och tillsätt sockret lite i taget medan du vispar. Vispa på hög hastighet så äggvitorna blir toppiga och så styva att du nästan kan vända bunken uppochner utan att de faller ut. Tillsätt kakaon och vinägern. Bred ut till jämntjocka bottnar på de iordninggjorda bakplåtarna. Grädda mitt i ugnen ca 1 timme. Stäng sedan av ugnen men låt marängbottnarna stå kvar i ugnen tills de kallnat. Eventuellt kan man öppna ugnsluckan lite på glänt så de blir torra och fina.
Chokladfyllning:
  • 6 äggulor
  • 1 dl strösocker (90)
  • 2 msk kakaopulver
  • 3 msk potatismjöl eller 2 msk vetemjöl
  • 3 dl mjölk
  • 3 dl vispgrädde
  • 100 g mörk 70 % choklad
  • eventuellt 1 tsk vaniljpulver
  • ca 25 g osaltade pistaschnötter till garnering
Vispa äggulor och socker så massan blir ljus och lite luftig. Tillsätt kakao och mjöl. Blanda mjölk och grädde i en rymlig, helst tjockbottnad kastrull tills det precis vill koka. Vispa ner det i bunken med äggulevispet. Häll sedan tillbaks blandningen i kastrullen och värm på låg värme under vispning (vispa för hand med en ballongvisp – inte för häftigt, mer som att röra runt) tills det tjocknar. Detta tar ganska lång tid, över 10 minuter ibland, men så snart den allra första kokbubblan syns, häll direkt upp massan i en bunke. Lägg i den hackade chokladen så den smälter. När det svalnat något kan du vispa ner vanilj, om du vill ha det i. Låt chokladcrèmen kallna – men inte i kylen – då blir den för stel. Täck den med smörpapper medan den kallnar.
Tårtan: Varva chokladmarängbottnarna med chokladfyllning och toppa med choklad och hackade pistaschnötter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar