tisdag 15 juni 2010

Spansk Tortilla




Detta behöver du för 4 personer:
  • 4 stora potatisar, råa
  • 1 stor gul lök eller 2 mindre
  • 2 klyftor vitlök
  • 4 – 5 ägg
  • 1 dl olivolja
  • salt och peppar

Så här gör du:

  1. Skala och skiva potatisen i tunna skivor. Grovhacka löken och finhacka vitlöken-
  2. Värm drygt 1/2 av oljan i en stekpanna, gärna av teflon.
  3. Koka potatisen och löken långsamt i oljan på medelvärme. Obs! Det får inte ta färg.
  4. När potatisen och löken är mjuk silas den i ett durkslag.
  5. Vispa äggen i en stor skål och krydda med salt och peppar.
  6. Häll potatisblandningen i skålen tillsammans med äggen och rör om.
  7. Sätt stekpannan på värmen igen och häll i lite olja. Tillsätt ägg- och potatisblandningen i pannan och sprid ut den jämt. Skaka pannan så att omeletten inte fastnar. Tortillan bör vara ett par cm hög.
  8. Efter ett par minuter när undersidan börjar få färg, så kommer det enda svåra momentet… att vända tortillan i pannan. Detta görs lättast med ett fat som är större än omkretsen på pannan. Lägg fatet över pannan och gör en snabb vändning så att tortillan hamnar på fatet.
  9. Tillsätt därefter några matskedar olja i pannan igen och låt omeletten glida ner med den ogräddade sidan ner. Rätta till kanterna på tortillan så att de blir raka och fina. Omeletten är klar när sidorna är fasta och har fin färg men mitten bör vara lite ”gungig” och fortfarande vara saftig. Stek inte för länge, då blir den torr.
  10. Lägg upp på ett serveringsfat.

Servera varm eller kall i portionsbitar, eller varför inte som tilltugg till drinken, skuren i bitar som lätt kan plockas upp med hjälp av en tandpetare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar