tisdag 16 november 2010

Fiskgratäng


4 port.

400 g torskfile
salt & peppar
500 g räkor

Sås:
1 dl fiskspad
2 dl matlagningsgrädde
1 dl mjölk
3 msk hummerfond
2 msk vetemjöl
1 msk citronsaft
hackad dill

Potatismos:
800 g potatis
1-2 dl mjölk
1 äggula
salt & peppar


Gör så här:

1. Skär fiskfiléerna i bitar och lägg den i en smord ugnssäker form. Salta och peppra fisken. Täck över fisken med bakplåtspapper.

2. Tillaga fisken mitt i ugnen, cirka 15 minuter i 225grader. Häll av fiskspadet från formen i en kastrull.

3. Tillsätt matlagningsgrädde, skaldjursfond och vetemjöl. Vispa och låt koka upp. Låt såsen sjuda 3 minuter under omrörning. Tillsätt citronsaft och dill. Smaka av med salt och peppar.

4. Skala räkorna och fördela över fisken. Spara några räkor till dekoration. Häll såsen över fisken.

5. Skala, skär potatisen i bitar och koka den riktigt mjuk i lättsaltat vatten, cirka 20 minuter. Häll av vattnet och pressa eller stöt sönder potatisen. Blanda med het mjölk och smör. Smaka av med salt och peppar. Rör ner en äggula.

6. Spritsa eller klicka moset med en sked runt kanten på formen och gratinera i mitten av ugnen, 10-15 minuter. Dekorera med resten av räkorna, citronklyftor och dill.


(Recept och bild kommer från Allt om mat)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar