onsdag 16 april 2014

Grovt bröd


2 formbröd

Dag 1
2 dl rågkross
2 dl solrosfrö
1 dl linfrö
2 tsk salt
4 dl vatten

Koka upp vatten och häll över de torra ingredienserna. Rör runt och lägg plast över tills nästa dag.

Dag 2
50g jäst
4 dl vatten
1/2 dl honung
4 dl grovt rågmjöl
ca 7 dl vetemjöl

Blanda ut jästen med ljummet vatten och häll i gårdagens skållade frö och gryn. Tillsätt mjöl och honung. Arbeta länge och väl i assistent. Jäs i ca 1 1/2 timme.


Tag upp på bänk och forma till två limpor. Lägg i smorda brödformar. Jäs ca 1 timme och grädda i 200 grader i en timma. Mot slutet kan man ta ur limporna ur formarna och lägga dem uppochnerpå på galler så de blir jämt gräddade, men det är överkurs. Vill man vara säker på att limporna är klara kan man tempa dem. Grovt bröd är perfekt vid en innetemperatur av 98 grader.

1 kommentar:

  1. Jättegott och smidigt att få till.
    Jag har gjort det flera ggr och varierar ingredienserna i Dag 1 lite grand, beroende på vad jag har hemma. Pumpakärnor, chiafrön, sesamfrön, fyrkornskross.
    Tackar så innerligt för detta jättebra grundrecept!

    SvaraRadera