torsdag 16 september 2010

Filodegspaj med kantareller och renskav

500 gr filodeg
250 g renskav
5 dl kantareller
1 gul lök
4 msk smör+ att bryna i
4 msk vetemjöl
2 1/2 dl grädde
2 1/2 dl mjölk
1 ägg
1/2 tsk salt
1 krm malen vitpeppar
2 dl riven ost

Gör så här:

1. Pensla filobladen med olja eller vatten, pensla formen med olja och lägg arken omlott i botten på en pajform eller i portionsformar, låt bladen sticka upp lite så blir det en frasig kant.

2. Skär renskavet i strimlor. Skala och hacka löken fint. Ansa kantarellerna och lägg dem i kall stekpanna. Låt kantarellerna svettas i måttligt varm stekpanna tills vätskan kokat bort. Öka värmen, lägg i lite smör. Fräs en stund och tillsätt den hackade löken. Bryn sedan skav och lök i smör. Smält 4 msk smör till stuvningen och ta av från plattan. Rör ner mjölet och ställ tillbaka på värmen. Rör ner grädde och mjölk, lite i taget. Låt sjuda på svag värme till en krämig stuvning. Ta av från värmen och rör ner lök, svamp, renskav och ägget. Krydda med salt och peppar. Strö över den rivna osten. Grädda i ca 20 minuter tills osttäcket fått gyllene färg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar