Saftiga och goda lussekatter!
ca 30 st
50 g jäst
100 gr smör
5 dl mjölk
250 g Kesella
2 pkt saffran + 1 sockerbit
2 dl vit baksirap
1/2 tsk salt
3 tsk bakpulver
17-18 dl vetemjöl
ägg till pensling
russin
Gör så här
Lägg russinen i blöt i en skål med vatten.Smula jäst i en bunke.
Stöt saffran tillsammans med en sockerbit i mortel och häll sedan över det i en kastrull som du ställer på spisen med en klick smör i. Låt saffranen "svettas" med smöret tills det småputtrar men se till att det inte bränns.
Lägg i resten av smöret i kastrullen och smält på svag värme, häll i Kesella och mjölk och värm till fingervarmt. Häll spadet över jästen och rör om. Ha i sirapen.
Blanda de torra ingredienser (mjöl, salt och bakpulver). Blanda i vätskan.
Låt jäsa under bakduk i 30-40 minuter, helst nära spisen eller nära ett element.
Baka ut degen. Knåda ordentligt men knåda inte i för mycket mjöl! Degen ska vara så fast att den inte fastnar i bakbordet men fortfarande lite klibbig. Forma degen till lussebullar.
Låt jäsa på plåt ca 20 minuter, gärna på varmt ställe. Låt russinen rinna av och peta i dem i bullarna och pensla med äggvita. Grädda i ugn 8-10 minuter (beroende på storlek) i 225 grader. Vakta noga och låt inte bullarna vara inne för länge!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar